Un covid mental: „ideologia de gen“

„Ideologia de gen“ este un virus, asemenea lui covid19. De ceva timp, a apărut în presă şi în discursul public expresia „ideologie de gen”. Cei care lucrăm în domeniul ştiinţelor sociale şi politice suntem miraţi de această expresie, deşi suntem familiari cu studiile de gen. De ce?

Pentru că nu am găsit această expresie în nicio lucrare teoretică ştiinţifică şi nu înţelegem la ce se referă. De aceea, încerc să găsesc aici un răspuns la întrebarea: Ce este ”ideologia de gen”?

Studiile de gen ştim cu ce se ocupă. Într-o caracterizare largă, se ocupă cu studierea rolurilor pe care societatea (şi cultura) le atribuie femeilor şi bărbaţilor, cu înţelegerea diferenţelor dintre aceste roluri şi a efectelor lor sociale şi politice. De-a lungul istoriei, trăind în societăţi cu diverse niveluri de dezvoltare economică, tehnologică, culturală, rolurile atribuite şi cerute femeilor şi bărbaţilor s-au schimbat. Ele sunt în prefacere şi în prezent. Cercetătorii genului se uită la evoluţia acestor roluri şi a relaţiilor dintre femei şi bărbaţi de-a lungul vremurilor. Studiile de gen se referă şi la analizarea problematicii minorităţilor sexuale, în măsura în care în societate există o majoritate de persoane care au o orientare heterosexuală precum şi minorităţi cu orientări distincte.

Source: Adevarul

Recent articles by the author

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.