INTERVIU. Oana Popescu, analist geopolitic: „Dezastrul umanitar din Afganistan e vina administrației Biden”

Intervenția militară a SUA și NATO în Afganistan a fost un eșec, detaliază pentru Libertatea experta în relații internaționale Oana Popescu Zamfir: regimul taliban este mai puternic decât acum 20 de ani și pericolul terorist poate reveni. Specialista spune și că România ar trebui să se implice mai mult în criza umanitară, ajutând la evacuarea civililor afgani, dar și acceptând refugiați.

România a fost unul dintre principalii aliați ai SUA în intervenția militară din Afganistan, în ultimii 20 de ani. Asta a însemnat o creștere a importanței Armatei Române în cadrul NATO, dar este și o responsabilitate pe care autoritățile nu ar trebui să o evite în cursul actualei crize umanitare din Afganistan, spune Oana Popescu Zamfir, expert în relații internaționale, într-un interviu pentru Libertatea.

Conversația a avut loc marți, 17 august, când nici Președinția și nici Ministerul Afacerilor Externe nu exprimaseră public nicio poziție față de criza din Afganistan. În seara aceleiași zile, după reuniunea miniștrilor de externe din statele UE, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, a dat publicității o declarație comună privind situația din Afganistan: colaborarea cu talibanii va fi condiționată de un regim pașnic, care respectă drepturile tuturor afganilor.

Source: Libertatea

Recent articles by the author

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.