Franța trece la măsuri instituționale privind combaterea dezinformării

Recent, guvernul francez anunța că va lansa, în septembrie 2021, o agenție națională care va lupta împotriva dezinformării și interferențelor externe, considerate amenințări la adresa proceselor și instituțiilor democratice.

Cât de viabil este acest model instituțional? Cât de pregătită este societatea românească pentru a începe o conversație pe același subiect?

Demersul francez – axat pe identificarea și combaterea propagandei computaționale

Așa cum semnalam într-un articol recent, prin varianta actualizată a Codului de bune practici privind dezinformarea, Comisia Europeană propune un cadru mai strict de monitorizare a practicilor de micro-targetare, de plasare a publicității în mediul online, de monetizare a dezinformării, adică obținerea de venituri în urma distribuirii de informații false sau înșelătoare. Mai mult, se preconizează că măsurile propuse de Comisie vor fi integrate în Pachetul legislativ privind serviciile digitale (Digital Services Act) și în Pachetul legislativ privind piețele digitale (Digital Markets Act), ambele considerate actualizări necesare pentru a răspunde unor probleme din ce în ce mai complexe, precum campaniile de dezinformare, ascensiunea mercenarilor dezinformării, intruziunile în viața privată, lipsa de transparență a algoritmilor și a motoarelor de căutare, forța de monopol a a giganților digitali.

Source: Gandul

Recent articles by the author

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.